На днешния ден през 1877 г. в Букурещ излиза първи брой

...
На днешния ден през 1877 г. в Букурещ излиза първи брой
Коментари Харесай

Първия български ежедневник „Секидневний новинар“ е издаван в Букурещ

На днешния ден през 1877 година в Букурещ излиза първи брой на първия български ежедневник " Секидневний новинар "  (Le nouvelliste quotidien).

Издаван е в румънската столица  в интервала сред 6 април и 5 юни 1877 година. Негови редактори са Павел Бобеков, Иван Адженов и Михаил Тенев.

" Секидневний новинар " разгласява информация на френската телеграфна организация „ Хавас “.

Сред дилемите на всекидневника е да осведоми за развиването на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Преди началото на въстанието заради военната си подготовка  Павел Бобеков  е избран за ръководител на Военния съвет (Привременното правителство) в родния си град Панагюрище по време на Априлското въстание в IV-ти революционен окръг. След потушаване на въстанието съумява да избяга в Румъния, след което взе участие като доброволец в Сръбско-турската война през 1876  година. На идната година дружно с Иван Адженов издават първия български всекидневник " Секидневний новинал "  в Букурещ, на който Бобеков е първи редактор. При оповестяването на Руско-турската война през 1877 г. Павел Бобеков се включва като преводач и е причислен при щаба на военачалник Гурко. При Търново заболява от тиф, а по други сведения от туберкулоза, и умира. 

Иван Попалексов Адженов  е бунтовник и публицист. Той е роден в Казанлък и учи в Букурещ, където са среща с Георги С. Раковски и Любен Каравелов. Анженов взе участие в Тайния централен български комитет (1866 г.)  и в Българския революционен централен комитет (1873-1874 година. Заедно с Павел Бобеков издава първия български ежедневник " Секидневний новинар ". Също и първите събрани съчинения на Раковски. Автор е и на първата биография на Раковски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР